Bolestné je velmi ožehavé téma. Jedná se totiž o finanční podporu, když máte nějaký úraz. A nemusí to být jen fyzická bolest, ale i psychická! Ano, čtete správně. Už se dá přiklepnout bolestné i za psychickou újmu. A ihned vám popíšu jeden příklad, který se opravdu stal. Byla jsem na zahradě, když jsem slyšela sousedku, jak křičí, brečí a sotva popadá dech. Šlo jí vážně špatně rozumět a já si myslela, že se tak zvláštně směje nebo se jen s někým hádá kvůli blbosti, jak to má bohužel ve zvyku. Jenže se jednalo o něco jiného, něco více vážnějšího, co jsem ani nečekala. Paní sousedce někdo přejel kočku.

Výše bolestného je různá

Ona ji měla vážně jako dítě, byla sama s kočkou, a tak na ni byla upnutá, což ale chápu. Paní sousedka se z toho složila, a nakonec to dopadlo tak, že musela být dva dny v nemocnici a pak ještě brala léky na uklidnění. Byla jsem ráda, že viníka chytili a pak ho čekal soud. Sousedka žádala bolestné za způsobenou újmu na psychice. Porušil jí duševní zdraví, což je někdy horší než fyzická bolest. Je přeci pravda, že zlomená ruka se zahojí lépe než zlomené srdce po ztrátě milované osoby, v tomto případě velmi oblíbené milované kočky. Já si pamatuji, že jako dítěti mi zemřelo morče a taky jsem prý z toho byla na prášky. Prý jsem týden jenom brečela. Nakonec jsem dostala nové morče a byl klid.

Po úrazu máte nárok na bolestné

A ptáte se, jak to dopadlo se sousedkou a s bolestným? Ano, moje sousedka spor u soudu vyhrála. Získala od viníka řidiče bolestné ve výši osmdesát tisíc korun a viník navíc dostal taky pokutu, protože jel více než je povolená rychlost. Sousedka byla ještě další dva týdny mimo, nechodila mezi lidi, dokud jsem jí nedonesla kotě. Ze začátku se chovala chladně, ale další den byla sousedka s kotětem jedna duše. Tady vidíte nádherný vztah mezi člověkem a zvířetem. A taky fakt, že bolestné jde získat, když na to máte nárok. A v tomto případě na to nárok opravdu byl. A taky vás zajímá téma bolestného? Tak pak koukněte na náš web. Třeba tam nejdete odpovědi, které vás zajímají.