Citron je plodem stromu citroníku limonového. Díky své kyselé chuti je citron nepostradatelný v kuchyni. Zároveň obsahuje množství různých, pro naše zdraví důležitých látek a také vitamínů. Citron je využíván také v kosmetice a v domácnosti. Ovoce citrony jsou původem nejspíše ze severní Indie a Číny, kde toto ovoce znali již před dvěma tisíci pěti set lety. V osmém a devátém století byly citrony pěstovány Maury ve Španělsku a na Sicílii, kde se pěstují dodnes, a odkud se také dovážejí.
žlutý citron

Dva malé citronky denně, aneb zdraví a vitamíny v citronu

Tyto plody citronů jsou vejcovitého tvaru a velikosti jako slepičí vejce. Kůra citronu je žlutá, ale někdy může být i světle, nebo i tmavě zelená. Kůra citronu obsahuje velmi aromatický olej. Citron má bledě žlutou šťavnatou dužninu, která se dělí na šest až třináct dílků. Dužina má výraznou vůni, je však plná vitamínů a minerálních látek. Šťávy z citronů se také využívá, jako přírodní okyselovalo do pokrmů, kdy se z citronů vymačká jejich kyselá šťáva. Citrony obsahují především velké množství:
·         kyseliny citronové
·         kyseliny jablečné
·         kyseliny octové
·         kyseliny mravenčí
·         vitamínů skupiny C a B
·         provitaminů A
·         flavonoidů
·         pektinu
·         vonných silic
·         vápníku
·         fosforu
·         draslíku
·         hořčíku
·         železa
·         zinku
celý a půl citonu
Kyseliny, které jsou v citronech obsažené, jsou z lékařského hlediska těmi nejdůležitějšími složkami citronu. Právě tyto kyseliny zvyšují účinek vitamínu C, který citron má, a jsou velmi antiseptické. Citrony v sobě obsahují flavonoidy, které působí blahodárně na náš organismus, především pak:
·         antioxidačně i proti nádorově
·         posilují stěny kapilár
·         zlepšují pružnost cév
·         snižují tvorbu krevních sraženin
·         mají detoxikační a protirakovinné účinky
·         zlepšují odolnost imunitního systému
·         napomáhají při všech virových i střevních nákazách
·         mají velké antibakteriální účinky
·         zlepšují vstřebávání železa ve střevech