Problémy s vysokými hodnotami krevního cholesterolu, zejména jeho LDL složky, jsou významnou populační chorobou. Dle statistik trápí až padesát procent české populace. Je proto pochopitelné, že se najdou mnozí, kteří chtějí předejít nutnosti brát léky, a řešit tento problém jinak.
rozpůlené avokádo
Pokud k takovým lidem patříte i Vy, vězte, že se nejedná o cíl nemožný.
Klíčem je kombinace mnoha maličkostí. Bylo vědecky prokázáno, že hladina stresu má na hodnoty této sloučeniny přímý a velmi nepříznivý vliv. Pokud je to možné, snažte se stresu vyhnout, případně do denní rutiny zařaďte krátké relaxační či meditační úseky. Pozitivně působí i pohyb. Zlepšení poměru mezi LDL a HDL složkou můžeme dosáhnout hubnutím. Naopak nedostatek spánku u většiny lidí zvyšuje míru stresu a tím i hladinu cholesterolu.
plátek lososa
Bezpochyby nejlepší výsledky ale mívá úprava stravy. Pokuste se buď úplně vypustit, nebo alespoň co nejvíce omezit smažená a pražená jídla i výrobky, potraviny obsahující ztužené tuky, a v neposlední řadě i tučné maso a mléčné výrobky. Hodně pomáhá i střídmá konzumace alkoholu, za kterou se považuje maximálně sklenička vína denně.
špenátové smoothie
Potraviny, které se Vám naopak bude hodit k Vaší stravě přidat, jsou následující:

  • Vláknina, zejména ta rozpustná, je prakticky zázrakem při tomto problému. Omezuje totiž vstřebávání cholesterolu do krve.
  • I ořechy působí pozitivně, nesmíme to s nimi ale přehánět, jelikož jsou poměrně tučné. Nejlepší volbou jsou vlašské ořechy či mandle.
  • Ryby se zdravým poměrem omega3 a omega6 mastných kyselin jsou také skvělými pomocníky, pomáhají totiž zvyšovat „hodný“ HDL.
  • Špenát obsahuje lutein, který pomáhá ze stěn cév vyplavovat cholesterolové nánosy. A navíc také obsahuje vlákninu.
  • Avokádo opět představuje dobrý zdroj nenasycených mastných kyselin, zvyšující HDL a snižující LDL.
  • Ovesné vločky obsahují beta-glukany, látky, které mají schopnost pohlcovat cholesterol. Tělo tyto sloučeniny následně vyloučí.